30. aug. 2012

Moro med pinner!

Pinnebeholdningen min er god. Mesteparten av pinnene er arva etter mamma og bestemor - i den rekkefølgen. Bestemor har nylig lagt opp som strikker og hekler etter over 80 år. Nå greier hun ikke lenger å bruke hendene til håndarbeid, dessverre.

Fram til en gang på 80-tallet hadde bestemor en landhandel/kolonial der hun solgte mat og alskens ting som folk på bygda hadde bruk for, også strikkepinner. Lurer på om disse veldig billige pinnene kan stamme derfra? Aldri har vel jeg betalt 2 kroner og 15 øre for strømpepinner eller 11 kr for en rundpinne. Spørs vel om bestemor hadde prismaskin - den håndskrevne lappen er mer hennes stil.

Her om dagen rydda jeg litt i pinnene og så at jeg har mange forskjellige årganger fra Novi. Den ene kommer med en utførlig bruksanvisning - rett og slett gode råd fra fabrikken på Lillestrøm som lagde dette norske kvalitetsproduktet.
   "Det er lurt å kjøpe pinner samtidig som du kjøper garn og oppskrift. Man har så lett for å tro at man har pinner hjemme, men så viser det seg at de hverken har riktig tykkelse eller lengde. Det lønner seg også å ha en nokså komplett samling pinner og heklenåler, i tilfelle strikkefastheten i oppskriften ikke passer for din måte å strikke på.
   Nummereringen på pinner og heklenåler er standard og oppgitt i mm. Bruk et NOVI mål for å finne pinnens tykkelse. Bruk aldri for lange pinner når det ikke er nødvendig p.g.a. maskeantallet. Man strikker både fortere og jevnere på kortere pinner.
   Rundpinner brukes først og fremst når man strikker uten sidesømmer, og fordelene er mange, særlig ved mønsterstrikk.
   Hvis du liker å strikke på toget eller bussen, kan det være lurt å strikke frem og tilbake på rundpinne også - så stikker du ikke sidemannen i magen!"


Moro med pinner!

4 kommentarer:

 1. Så herlig :) Og ikke mye som har endret seg siden den gang bortsett fra prisen da! Dette var et morsomt stykke historie og jeg følger det siste rådet fortsatt; jeg strikker alltid på rundpinne på trikken og toget så jeg ikke skal skade sidemannen :)

  SvarSlett
 2. Artig pinne-innlegg! Jeg har veldig sansen for sånne historiske tilbakeblikk, det er både lærerikt og spennende å se hvordan ting var før! Jeg arvet farmors strikkepinner - mange av dem var tynne stålpinner i papiretui. Og rundpinnene hadde en trå stål-wire. Likevel strikket hun de nydeligste ting på tynne pinner. Utstyret besto i strikkepinner, målebånd og garn, ikke masse ekstrautstyr og dill og dall. Er vi litt bortskjemte i dag, tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror mye av ekstrautstyret strikkere skaffer seg bare blir liggende i skuffen...

   Slett

Takk for at du legger igjen en kommentar - jeg leser selvfølgelig alle!